fbpx

Leiderschap in spannende tijden

Leiderschap in spannende tijden

Toen ik het model van Natuurlijk Leiderschap ontwikkelde baseerde ik me op de leiderschapsdynamieken die ik zag in de kudde. Ik wilde weten wat de paarden ons konden leren over leiderschap.

Nu, 15 jaar later, staat het model nog steeds als een huis en kan het toegepast worden naast en met iedere visie en theorie van Arend Ardon tot Simon Sinek en Brene Brown.

In deze onzekere en spannende tijden kijken we allemaal naar onze leiders. We vinden wat van hoe zij de dingen (wel of niet) aanpakken. En ik ben blij nu wéér te zien dat de basiselementen Veiligheid & Vertrouwen uit het model van Natuurlijk Leiderschap zo zichtbaar zijn bij de sterke, en in mijn ogen, goede leiders.

Veiligheid & Vertrouwen

Deze twee elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat ik uitleggen wat ik bedoel.

Duidelijkheid = Veiligheid

Als we duidelijk weten wat er van ons verwacht wordt geeft dat een gevoel van veiligheid. De kaders zijn duidelijk, de consequenties ook. In spannende tijden is het gevoel van veiligheid extra van belang omdat we onzeker zijn over wat er staat te gebeuren. We willen ergens zekerheid en veiligheid voelen.

"Paarden zijn altijd op zoek naar veiligheid en vertrouwen. En nu wordt weer duidelijk dat ook wíj́, precies hetzelfde nodig hebben. Eén met de kudde."

Congruentie geeft Vertrouwen

Bij congruent gedrag moet je denken aan transparantie. Is dat wat iemand zegt in lijn met dat wat hij uitstraalt. Hierbij gebruiken we ons gevoel. We kennen het allemaal, dat gevoel dat iemand iets zegt waarbij je je niet senang voelt. Het lijkt erop dat iemand het één zegt en het ander doet. Het lijkt niet te kloppen ondanks dat je er soms niet precies je vinger op kan leggen. Hoe congruenter je als leider bent, hoe meer je vertrouwd wordt. Congruentie is ook zeggen dat je iets niet (nog) weet, in plaats van te roepen dat het niet bestaat, of het niet zo erg is. Overigens voelen kinderen incongruentie ook feilloos aan. Daar waar congruentie het grootst is kunnen we onze leiders het meest vertrouwen en vergroot dit het gevoel van veiligheid.

Paarden zijn altijd op zoek naar veiligheid en vertrouwen. En nu wordt weer duidelijk dat ook wíj́, precies hetzelfde nodig hebben. Eén met de kudde.

Marie Thérèse Corbeij
Leaderstrainingen