Regels voor veilig werken met paarden

LEADERS, REGELS VOOR VEILIG WERKEN MET PAARDEN

In de door u gekozen training/ workshop werken we met betrouwbare paarden. Paarden zijn vluchtdieren met een gemiddeld gewicht van 600 kg. Dit betekent dat ze altijd zullen kiezen voor de vlucht. Ook als ze schoppen of bijten is dit vanuit verdediging en niet vanuit de aanval. Aangezien het dieren zijn kunnen wij geen absolute veiligheid garanderen en wijzen u erop dat u zelf het risico draagt als u schade of letsel krijgt door een handeling van een paard.

Wij zullen deze risico’s tot een minimum beperken en u wijzen op een aantal belangrijke regels die u te allen tijde dient te volgen.
De regels die we handhaven gaan over veiligheid. Wanneer u deze regels niet in acht neemt, brengt u zich- zelf en andere deelnemers, de trainers en de paarden mogelijk in gevaar. Deze regels zullen we ook tijdens de workshop/training herhalen
Wij verzorgen de training/ workshop met kennis, verantwoordelijkheid, integriteit en de grootst mogelijke veiligheid.

 1. Volg te alle tijden de instructies van de trainer op, zij weten hoe de paarden reageren en wanneer er in de ogen van een paard gevaar dreigt.
 2. Het werken met paarden kan sterke (soms onbekende) emoties oproepen. Wanneer u bepaalde gevoelens hebt die u logischerwijze niet kunt thuisbrengen, deel dit met de trainer. Wees nooit bang om hulp te vragen, ook niet na de training of coaching.
 3. Roken in de stallen en in de omgeving van paarden is niet toegestaan.
 4. Loop rustig, indien van toepassing in het midden, door de stallen zodat de rust van de paarden niet verstoord wordt. U respecteert op deze manier de ruimte van het paard en zijn omgeving/ de stal.
 5. Raak de paarden in de stallen niet aan en voer de paarden niet, tenzij u hiervoor toestemming hebt.
 6. Het halstertouw rond uw nek of met een lus om de hand is gevaarlijk.
 7. Een paard kan bijna 3600 graden zien maar staat u recht achter een paard, dan kan het paard u niet (meer) zien. Leg daarom uw handen op het paard terwijl u langs het paard loopt of (als u bang bent) loop er in een grote boog omheen en laat uzelf horen. Hierdoor weet het paard waar u bent.
 8. Wanneer er meer mensen met een paard werken, ga dan aan dezelfde kant van het paard staan. Sluit het paard niet in.
 9. Wanneer u met het paard werkt houdt dan voldoende afstand van de achterhand (kont en achter- benen) van het paard. De achterbenen kunnen niet alleen achterwaarts maar ook zijwaarts slaan.
 10. Lichamelijk geweld is verboden en kan zelfs gevaarlijk zijn.
 11. Paarden snuffelen en ruiken graag aan u. Houdt uw hand plat en uw vingers bij elkaar. Zo kan het
  paard u niet bijten, stop in geen geval uw vingers in de mond van het paard.
 12. Bij te veel druk (zoals een haastig gedrag) reageert een paard altijd met meer- of tegendruk. 13. Draag stevige berg- of wandelschoenen bij het werken met de paarden