confrontatie met het paard

'De confrontatie met het paard was bitterzoet, maar precies wat ik nodig had'

Ze is pas 25 jaar oud als ze Frankrijk verlaat en naar Nederland verhuist. Marion omschrijft zichzelf als een carrièretijger die energie krijgt van de mensen om zich heen. Die combinatie legt haar geen windeieren: Inmiddels, pas 33 jaar, is Marion export manager bij een grote internationale logistieke speler en heeft ze maar liefst 50 man onder zich met 15 verschillende nationaliteiten. Haar carrière kent ook een keerzijde: ze heeft zich dermate verbonden met haar carrière dat ze niet goed weet wie ze zonder die carrière is. "Het voelde alsof ik opeens vastzat terwijl iedereen om mij heen doorging," vertelt Marion. "Ik was 30 en volledig geïdentificeerd met mijn werk. Een paard bracht mij dat inzicht en ik brak."

Werk aan de winkel

"We volgden met ons MT een aantal teamsessies bij een coach (niet Leaders). Het doel was om onze vergadercultuur te verbeteren en beter te verbinden met elkaar. In één van de sessies werd gewerkt met paarden. Ik had het nog nooit meegemaakt." Marion had geen ervaring met paarden en had geen verwachtingen.. Ze stond er open in. "Maar tijdens die sessie kwam ik tot het inzicht dat ik niet genoot van wat ik deed. Ik stond opeens te huilen, ik brak. Toen wist ik dat er werk aan de winkel was, al koste het me wel tijd om dat voor mijzelf te erkennen."

Bitterzoet

Marion startte daarop een coachtraject bij Leaders. Ze had Carina wel eens ontmoet en had een fijn gevoel bij haar. "Carina heeft een fijne vibe en ik voel me veilig bij haar. En ik wilde graag met paarden werken. Ik wist gewoon dat ik geen suffe gesprekken op de bank moest aangaan. Het werken met paarden is bitterzoet. Te lang was ik een struisvogel en liep ik ervoor weg. Ik wist dat dat met de paarden niet kon, en dat is precies wat ik nodig had," vertelt Marion.

Kwetsbaar

Ze kon kwetsbaar zijn, zowel bij Carina als bij de paarden. Een gevoel dat ze eerder niet toeliet. De eerste sessie met Carina was bijzonder genoeg juist zonder paarden. "Een maand voordat ik startte, werd bij mijn moeder kanker geconstateerd. Het maakte mijn coachvraag wat anders en ik had ruimte nodig om hiermee aan de slag te kunnen." In de tweede sessie werkte Carina met de paarden. "Het paard was zeer gespannen. Hij kwam niet eens naar me toe. Ik wist meteen dat het om mij ging. En natuurlijk wist ik zelf ook al wel dat ik gespannen was, maar het is de confrontatie die ik nodig had. Dat is pijnlijk. De paarden zijn zo krachtig en tegelijkertijd veroordelen ze niet. Hij spiegelt alleen maar." Wanneer we vragen naar de toegevoegde waarde van die spiegeling, geeft Marion aan: "Een gesprek op de bank zou voor mij niet confronterend genoeg zijn geweest."

Voor Marion is het paard in de coaching veel meer dan een ondersteunend instrument. "Je gaat echt mét het paard door je eigen coachvraag. Carina heeft goede interventies en vertaalt echt. We hebben elkaar nodig om verder te komen in mijn vraag. Het paard is voor mij ook echt een coach."

Positief

Inmiddels kijkt Marion positief terug op haar traject. Het heeft haar veel gebracht. "Ik ben meer bewust van wie ik ben als mens. Ik wist niet goed hoe ik was en hoe ik mijzelf zou omschrijven. Ik ontleende mijn identiteit aan mijn acties en prestaties. Ik weet nu wie ik zelf ben, in al het goede en kwade. En ikweet nu dat mijn familiesysteem van grote invloed is op wie ik ben. Ik kan daar nu met volwassen ogen naar kijken."

Marion is dankbaar voor de ervaringen bij Leaders. "Ik heb zoveel over mijzelf geleerd. Het is echt een ongewone ervaring waarmee je soms vervelende of zelfs traumatische herinneringen doorstaat op een fijne manier." Voor de mensen om zich heen heeft Marion wel een stevig advies: "Je móet open zijn en kwetsbaar durven zijn, anders werkt het misschien niet. En je moet geduld hebben. Coaching is een kwestie van geduld. Het is zoveel subtieler en niet zwart-wit. Ze sluit af met een kleine note to self: "Als je geen vooruitgang ziet, zit je er echt middenin!"

Wil je meer weten over leiderschapstraining en coaching met de unieke inzet van het paard?
Neem eens contact op!

Over Leaders

Leaders is gespecialiseerd in natuurlijk leiderschap en daarmee gericht op managers en leiders die openstaan voor een prettiger aanpak in hun werk. Voor managers met potentie, die confronterende sessies aangaan en daar kwetsbaar in durven zijn. Dat vraagt moed en verantwoordelijkheid. We werken op basis van theoretische kaders zonder ons te verschuilen áchter die theoretische kaders. Praktisch en ervaringsgericht met de paarden als absolute katalysator. We praten zo min mogelijk. We doen zoveel mogelijk.

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.