De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming.

Ook ik heb jarenlang verschillende opleidingen en cursussen gevolgd om nog meer kennis te vergaren, nog dieper in te kunnen gaan op vraagstukken. Ik heb zelfs zoveel certificaten en diploma’s vergaard dat ik ze niet eens meer bewaar 🙂

Na al die kennis tot mij genomen te hebben ben ik ondertussen al een aantal jaar bezig met  ‘aan’ mijn bedrijf werken. En zo kwam ik bij de workshop: De essentie van je bedrijf door Jan Jacob Stam en Dees van de Hoef van Team connect of Transitionstudio.

Een dag lang bezig met je bedrijf (of toch stiekem met jezelf?)

We begonnen met een soort basisopstelling, Waarin je jezelf opstelt, een evolutionaire kracht (de toekomst) opstelt, dat wat voorbij is neerzet, en de consequentie.

Best spannend om erachter te komen wat voorbij is. Want misschien is er wel iets voorbij waarmee ik nog niet klaar ben?

Leidende principes

Veel bedrijven hebben een missie en een visie, ik vond dat altijd heel mooi, zelf heb ik ook een missie en ik ga er echt van aan.
Maar Dees en Jan Jacob hebben het liever over hun leidende principes.

Leidende principes geeft antwoord op de vraag; Wat ben je? (voor je doelgroep/klanten)
Ik maak bewust, zet aan tot zelf nadenken, daardoor word je bekrachtigd, ik zet graag aan tot kritisch nadenken en verantwoordelijkheid nemen.

Dat maakt mij een:

AANWAKKERAAR / ONTSTOPPER / ZELFKIJKER / BEVRIJDER

Het zijn nog niet helemaal mijn leidende principes maar ik ben onderweg. Weet jij jouw leidende principes?

De stem van jouw bedrijf/team

Wat ook heel interessant is, vind ik. Is de stem van mijn bedrijf. Deze zei het volgende:

Ik besta uit 2, mijn eigenaar en de paarden. En daar ben ik, zijn wij, geweldig.

Ik denk dat ik ook goed met de paarden kan communiceren, alleen komt het daar nooit van, want dat doet mijn ‘baasje’. Dat is wel jammer want ik ben benieuwd wat de paarden van mij vinden.

Het ene deel in of van mij gaat als vanzelf. En dat komt denk ik omdat dat deel de paarden, zonder maskers, zonder iets, gewoon zijn. Geen filters, geen verwachtingen, geen moeten. Ik haal daar veel energie vandaan.

Maar mijn andere deel kost mij meer energie. Daar ben ik schijnbaar één van de velen, maar dat is schijnbaar. Ik heb namelijk iets heel bijzonders in me, maar dat kan ik niet echt laten zien en laten voelen, omdat het een soort van ‘afgedekt’ is. Misschien door iets wat zakelijk heet, ik weet het niet goed. Ik weet niet hoeveel bestaansrecht ik nog heb.

Heb jij wel eens onderzocht wat jouw team of bedrijf vindt?

Zou je dat willen onderzoeken? Ik help je graag met dit onderzoek.

 

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.