niet te oud om te leren

En daar moet je dan 60 voor worden

Ronald is sinds 2,5 jaar manager bij een uitvaartorganisatie. Hij is verantwoordelijk voor 9 uitvaartcentra, diverse teams op de weg, 24/7 beschikbaarheid en de gehele planning en inzet van rouwauto's en uitvaartmedewerkers. Als leidinggevende heeft hij zijn mensen niet alleen te sturen, maar ook in de gaten te houden. "Het is een vak met veel emotie, maar ook met een groot belang, zo in het levenseinde van een dierbare. Collega's slapen soms slecht en dat terwijl we de energie hoog moeten houden," zo vertelt Ronald. Hij werd door zijn directeur getipt om in leiderschapcoaching te gaan bij Leaders. "Ik liep er gewoon tegenaan dat ik steeds meer controle begon uit te oefenen, maar dat kwam het onderling vertrouwen niet ten goede."

Self made

Ronald is het type 'self made' leidinggevende. Hij is jarenlang ondernemer geweest met een eigen bloemenzaak. Vanuit zijn zitting in het bestuur van diverse ondernemersverenigingen en in de Raad vanCommissarissen van een landelijke organisatie, heeft hij veel meegekregen van alle facetten van politiek, leiderschap en teams. Echt ervaring met zelfontwikkeling had hij niet voordat hij bij Leaders aanklopte. "Ik liep tegen weerstand aan op de werkvloer en besprak dat met mijn directeur. Ze weet dat ik een groen hart heb en had zelf ook ervaring bij Leaders. Zo ben ik met Carina in contact gekomen." De inzet van de paarden zag hij wel zitten, zo vertelt Ronald. "Al schrok ik wel, die eerste sessie. Ik kwam voor een leiderschapstraject, maar we begonnen opeens met een opstelling over mijn familie. Ik zag totaal geen link met mijn leiderschap en dacht dat we iets actiefs met de paarden dingen doen. Achteraf was het ontzettend nuttig. Ik werd me bewust van mijn eigen achtergrond en van mijn lichaamstaal." Als we hem vragen naar de eerste indruk van deze sessie, geeft Ronald toe: "Ik dacht 'Mijn God, waar gaan we aan beginnen hier!' ."

Controle toe te passen

Ronald was geneigd controle toe te passen op het moment dat hij zijn team niet meekreeg. "In dit werk ligt de lat hoog: je hebt maar één kans om iemand goed te begeleiden in zijn laatste fase van het leven. Dat móet goed, vind ik." In de aansturing, stuitte Ronald vaak op weerstand. Wanneer hij die extra stap wilde zetten, greep zijn team vaak terug naar hoe de zaken altijd gingen. Het doel om het eigen initiatief bij medewerkers te vergroten, liep spaak. "Ik hield het lijntje kort. En tegelijkertijd gaf ik ze daarmee geen ruimte om juist dat initiatief te pakken. Dat bleek in de sessies met Carina ook letterlijk het geval bij de paarden: zelfs een paard wil niet bewegen aan zo'n kort lijntje. Ik moet vertrouwen geven."

Leiderschapscoaching

De sessies hadden een duidelijke kop en een staart, zo beschrijft Ronald. "Ze brachten precies wat ik nodig had." En sinds de eerste kennismaking, zit Carina op de schouder van Ronald. "Het is fijn te weten dat ze er is, en dat ik altijd kan aankloppen. En af en toe doe ik dat ook. Echt een cadeautje voor mijzelf is het." Ook als hij niet in coaching is, neemt hij de spiegel uit de sessies mee in zijn werk van alledag. In momenten waarin het wat lastiger gaat, grijpt hij terug naar wat er gebeurde in de sessies met de paarden. "Ik ben me blijvend bewuster van wat er gebeurt. En als ik nu een gesprek in ga, bereid ik mij op een hele andere manier voor. Vroeger kwam ik vooral 'halen'. Tegenwoordig bouw ik eerst aan het vertrouwen, omdat ik weet dat dat helpend is. De methoden van Leaders helpen mij hierbij."

De directe omgeving van Ronald reageerde wisselend op de effecten van zijn leiderschapstraject. "De duidelijkheid die ik nu kan brengen, wordt over het algemeen wel goed ontvangen. Maar mensen vinden mij er niet altijd leuker geworden of willen koste wat het kost niet accepteren dat verandering plaatsvindt. Ik weet nu ook dat dat niet altijd mijn probleem is; soms ligt het ook echt aan de veerkracht van die ander." Als we Ronald vragen naar wat hij zijn omgeving zou gunnen, antwoord hij resoluut: "Het is jammer dat coaching met paarden een wat zweverig imago heeft. Men moest eens weten... Ze hebben écht geen idee..."

Ronald is dankbaar dat zijn werkgever deze groei mogelijk heeft gemaakt. "Leaders is gerenommeerd als het gaat om leiderschap en niet de eerste de beste. "Mijn grote les is dat ik kaders moet scheppen en vervolgens moet loslaten. Alleen dan is er ruimte voor eigen inbreng en eigenaarschap, zo weet ik nu," vertelt Ronald. "En daar moet je dan dus 60 voor worden...", grapt hij.

Wil je meer weten over leiderschapstraining en coaching met de unieke inzet van het paard? Neem gerust contact op met Leaders 

Over Leaders

Leaders is gespecialiseerd in natuurlijk leiderschap en daarmee gericht op managers en leiders die openstaan voor een prettiger aanpak in hun werk. Voor managers met potentie, die confronterende sessies aangaan en daar kwetsbaar in durven zijn. Dat vraagt moed en verantwoordelijkheid. We werken op basis van theoretische kaders zonder ons te verschuilen áchter die theoretische kaders. Praktisch en ervaringsgericht met de paarden als absolute katalysator. We praten zo min mogelijk. We doen zoveel mogelijk.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.