Feedback

Een paar keer per jaar mag ik voor een bedrijf een dag organiseren waarin we medewerkers theoretische kennis mee geven over leiderschap en in de middag toepassen bij de paarden.

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.
Tijdens deze dag is het theoretische gedeelte in de ochtend, aangevuld met oefeningen om de theorie tot leven te brengen.
En hoe goed iedereen meedoet of hoe ik ook mijn best doe, het komt nooit zo binnen als dat we met de paarden werken.

Een deelnemer (Henk) had een casus ingebracht die ging over grenzen aangeven. Bij de paarden gaf ik hem de opdracht om de plek van het paard in te nemen.
Op zijn eigen zachte wijze wilde hij het paard wegsturen, het paard bleef staan. Toen hij iets strenger werd, keek het paard hem een keer, met haar oren naar achter, aan.  Dat was genoeg voor Henk om er mee te stoppen. Toch vroeg ik hem om de opdracht echt te doen.
Henk trad de tweede poging strenger en directer op, hij aaide het paard en gaf haar een klopje met de woorden: wegwezen joh, ik ga hier staan, en hij zette nog een pas dichterbij.

Het paard liep weg…

Het is magisch wat er dan met iemand gebeurt. Door te voelen wat het doet als je je intentie duidelijk neerzet hoef je helemaal niet ‘onaardig’ te zijn. Als je inzet op verbinding en een open hart is feedback eigenlijk heel natuurlijk en makkelijk.

Zo jammer om te zien dat de feedback-skills zo slecht ontwikkeld zijn bij de meeste mensen. Ondanks feedback trainingen en allerlei mooie (theoretische) modellen gaat feedback geven vooral over verbinden en een open hart.

Oefen die skills, maak er een punt van binnen de organisatie. Begin er al mee als iemand het onboardings proces ingaat. Feedback geven is dé manier om te groeien als organisatie en persoon.

Hoe is het gesteld met de ‘hart tot hart’ gesprekken en de vaardigheden daarvoor in jouw organisatie?

Stuur mij een bericht als je hier meer over wilt weten.

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.

Stappenplan voor persoonlijk leiderschap

Stappenplan voor persoonlijk leiderschap

Stappenplan voor persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap gaat erover dat je jezelf goed kent en dat je bereidt bent regie/verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven.