In Sutu

In situ leiderschap

In situ leiderschap

In situ  is een Latijnse uitdrukking die in plaats of op zijn plaats  betekent.
*bron

Kansen pakken klinkt mooi maar ook als een holle frase. Hoe maak je dit concreet?

Soms is het tijd om terug te gaan naar gouwe ouwe! En dus komen we bij de 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Covey.)

Eigenschap 1: Wees proactief!
Eigenschap 2: Begin met het einde in gedachten

En over die tweede wilde ik het hebben. Want hoe kan je kansen creëren? Kijk voorbij de crisis. Begin met het einde in gedachten. Wat wil jij kunnen zeggen als iemand aan jou vraagt: hoe ging jij met de crisis om in 2020? Toen ik een jaar of 15 geleden redelijk hoog in de dressuursport meereed had ik een ‘geheim’ wapen. In de dagen voor een wedstrijd oefende ik mijn proef achter mijn bureau! Dus niet op mijn paard in de bak. Ik zorgde sowieso dat ik de hele proef uit mijn hoofd kende van voor naar achter en dan ging ik m rijden, achter mijn bureau. In mijn hoofd! Bij iedere oefening visualiseerde ik mijn handelingen, bij changementen bedacht ik de exacte hulp die ik aan mijn paard moest geven. Zelfs het ‘afgroeten’ naar de jury deed ik in mijn hoofd. En tenslotte bedacht ik dat de proef toch zeker goed was voor een eerste of tweede plaats. In die tijd op dat niveau werd ik regelmatig voor gek verklaard maar ik heb geleerd dat het echt werkt. Hiermee creëer je een stip op de horizon. Een doel met een duidelijke route en dat is precies waar in situ leiderschap over gaat. De route zien, het eindstation visualiseren en daarnaartoe. Natuurlijk zijn er roeptoeters die de grootste economische crisis voorspellen. Maar we hebben een corona crisis en een stevig fundament van de economie.
Wat niet wil zeggen dat we geen tijdelijke inzakking hebben. (weet ik uit ervaring!)

Eigenschap 3: Belangrijkste eerst. Dat hebben we gedaan. Er is een intelligente lockdown geweest om onze gezondheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Nu kunnen we weer verder met….
Eigenschap 4: Denk win-win. Als de meerderheid zo denkt komt er zeker geen economische crisis. Zoals Heineken eerder al liet zien. Elkaar helpen geeft lucht.
Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Eigenschap 6: Creëer synergie het klinkt ingewikkelder dan het is. Samen, doen we het beter. Dus nu we weer meer mogen, zoek de verbinding, maak contact, vraag hulp, denk zonder handrem, zie de opties er zijn er altijd meer.
Eigenschap 7: Houd de zaag scherp. Dit is een lastige in deze tijd. Mensen raken hun baan of bedrijf kwijt. Bedrijven die al jaren bestaan konden deze er net niet bij hebben. Hoe blijf je positie? Wat mij helpt is wederom terug naar de paarden. Zij hebben geen last van het grote mensenbrein dat altijd denkt: wat als?’ Zij leven in het nu. Wat er morgen gebeurt is onduidelijk we kunnen het visualiseren en dan blijf je in de positieve flow.

Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen. (Charles Darwin)

Mocht je wat hulp nodig hebben bij het zoeken naar de verschillende opties dan zijn wij meer dan bereid om ons verhaal te vertellen en mee te denken naar mogelijkheden. Tevens hebben wij een Summerschool (2021) georganiseerd voor leidinggevende over aangepast leiderschap. Voor een bijzonder schappelijke prijs, omdat wij ook win-win denken!

 

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...