leiderschap met paarden

Leiderschap in spannende tijden

Toen ik het model van Natuurlijk Leiderschap ontwikkelde baseerde ik me op de leiderschapsdynamieken die ik zag in de kudde. Ik wilde weten wat de paarden ons konden leren over leiderschap.

Nu, 15 jaar later, staat het model nog steeds als een huis en kan het toegepast worden naast en met iedere visie en theorie van Arend Ardon tot Simon Sinek en Brene Brown.

In deze onzekere en spannende tijden kijken we allemaal naar onze leiders. We vinden wat van hoe zij de dingen (wel of niet) aanpakken. En ik ben blij nu wéér te zien dat de basiselementen Veiligheid & Vertrouwen uit het model van Natuurlijk Leiderschap zo zichtbaar zijn bij de sterke, en in mijn ogen, goede leiders.

Veiligheid & Vertrouwen

Deze twee elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat ik uitleggen wat ik bedoel.

Duidelijkheid = Veiligheid

Als we duidelijk weten wat er van ons verwacht wordt geeft dat een gevoel van veiligheid. De kaders zijn duidelijk, de consequenties ook. In spannende tijden is het gevoel van veiligheid extra van belang omdat we onzeker zijn over wat er staat te gebeuren. We willen ergens zekerheid en veiligheid voelen.

"Paarden zijn altijd op zoek naar veiligheid en vertrouwen. En nu wordt weer duidelijk dat ook wíj́, precies hetzelfde nodig hebben. Eén met de kudde."

Congruentie geeft Vertrouwen

Bij congruent gedrag moet je denken aan transparantie. Is dat wat iemand zegt in lijn met dat wat hij uitstraalt. Hierbij gebruiken we ons gevoel. We kennen het allemaal, dat gevoel dat iemand iets zegt waarbij je je niet senang voelt. Het lijkt erop dat iemand het één zegt en het ander doet. Het lijkt niet te kloppen ondanks dat je er soms niet precies je vinger op kan leggen. Hoe congruenter je als leider bent, hoe meer je vertrouwd wordt. Congruentie is ook zeggen dat je iets niet (nog) weet, in plaats van te roepen dat het niet bestaat, of het niet zo erg is. Overigens voelen kinderen incongruentie ook feilloos aan. Daar waar congruentie het grootst is kunnen we onze leiders het meest vertrouwen en vergroot dit het gevoel van veiligheid.

Paarden zijn altijd op zoek naar veiligheid en vertrouwen. En nu wordt weer duidelijk dat ook wíj́, precies hetzelfde nodig hebben. Eén met de kudde.

Marie Thérèse Corbeij
Leaderstrainingen

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.