Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en mechanica deze systemen er om ons te dienen. Niet andersom! Wij zijn geen robots.
Zo ook met leiderschap. Er wordt veel opgelegd van buitenaf, KPI's, omzetdoelen, budgetten, etc Hierdoor komt er ook veel druk op de leidinggevenden. Hoe krijg je, je collega's mee zonder gestrest te worden, te veel druk te leggen op jezelf en anderen? Hoe kan je rust creëren en prioriteiten stellen tussen al dat 'moeten' door?
Als we naar de paardenkudde kijken kunnen we misschien iets leren dat we kunnen gebruiken.

Paarden houden helemaal niet van veranderingen, druk en stress. En toch ervaren zij dat natuurlijk ook en overleven al zo’n zestig miljoen jaar de meest extreme veranderingen!

Natuurlijk leiderschap

Paarden hebben een methode gevonden om op een effectieve manier met veranderingen om te gaan. In de natuur leven ze in een constant veranderende omgeving onder invloed van de seizoenen en evolutie. Hierdoor hebben ze geleerd om met constante veranderingen om te gaan.

Paarden zijn zelfs zo goed geworden in omgaan met (extreme) veranderingen, dat ze zich prima kunnen aanpassen aan het leven in gevangenschap. In een omgeving waarin alles anders is dan in de natuur, lukt het paarden toch prima om zich aan te passen.

De leider van de paardenkudde gebruikt een methode om de andere paarden te motiveren die veel managers in organisaties ook nastreven. De baas zijn zonder dat je de baas hoeft te spelen.

Er wordt gebruik gemaakt van een methode die ervoor zorgt dat de rest van de paardenkudde vrijwillig volgt. Deze methode is gebaseerd op het limbische brein (zoogdieren brein).

Uit deze methode heb ik voor jou 3 succesfactoren geselecteerd die je direct kan toepassen op je eigen team.

1. Er is een gezamenlijk doel
2. Er is verbinding onderling
3. Er is aandacht voor ieder individu

 Gezamenlijk doel

Bij paarden is dit de belangrijkste motivatie. Als kudde hebben ze een duidelijk gemeenschappelijk doel. Ze nemen ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor dat doel. Dat ontbreekt nog wel eens in de mensen wereld.
Als je een gezamenlijke doel hebt en daar verantwoordelijkheid voor neemt, zullen mensen veel beter de veranderingen begrijpen en de noodzaak er van inzien.

Verbinding

Er is onderling een enorme verbondenheid en vertrouwen in de kudde.
Aan de verbondenheid en vertrouwen kan vaak nog wat verbeterd worden merk ik als ik bij een bedrijf binnen kom.
Paarden doen dat door vriendschappen te sluiten en elkaar bijvoorbeeld te helpen met het opvoeden van de veulens of elkaars vacht te verzorgen.
Binnen een afdeling kan er ook gezorgd worden voor meer betrokkenheid, elkaar steunen en het gezamenlijk organiseren van activiteiten. Of lees de gratis te downloaden white paper over bouwen aan vertrouwen van Lencioni.

Individualiteit

Het lijkt een tegenstelling dat je met een enorme verbondenheid ook nog aandacht moet hebben voor de individu. Binnen de kudde is daar ruimte voor. Ieder paard heeft zijn eigen plek en mag schitteren op die plek. Geen ander paard kan die plek innemen omdat ieder paard uniek is. Net als in de mensen wereld. Iedereen gaat anders met veranderingen om. Daar moet ook ruimte voor zijn en vanuit de directie moet er begrip voor zijn. Zodat ook iedereen individueel zich kan ontplooien.

Hoe leid jij je team? Neem contact op voor een vrijblijvende intake.

“If you change the way you look at things, the things you look at change.”
Wayne Dyer

 

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Pushback

Pushback

Binnen hiërarchische organisaties is er vaak weinig ruimte voor tegenspraak.
Een wethouder die bij mij een leiderschapsprogramma volgde, was verbaasd over het gebrek aan pushback dat hij kreeg.

De omgekeerde piramide

De omgekeerde piramide

Veel organisaties werken volgens het principe van de omgekeerde piramide.
Het Managementteam (MT) of Directieteam (DT) richt zich vooral op de top van de piramide: het resultaat.

De onderstroom

De onderstroom

Iedere organisatie, of dat een gezin, een voetbalclub of een bedrijf is, gedijt bij heldere posities en personen die deze posities innemen.