mindset

Mindset

In mijn wekelijkse e-mailtjes naar de mensen op mijn maillijst heb ik vorige week uitgelegd wat het verschil is tussen fixed mindset en growth mindset. Dit is 11 jaar geleden onderzocht door Carol Dweck. Ik dacht dat het merendeel van de leidinggevende mensen (die op de mailinglijst staan) deze mindsets kennen.

Uit de reacties op mijn mail bleek dat niet zoveel mensen deze twee grondhoudingen kennen. Carol Dweck heeft het vooral onderzocht bij kinderen. Maar he, dat zijn net grote mensen….
Je kent het vast wel mensen die zeggen: “tja zo ben ik nu eenmaal” of “ zo doen wij dat hier”. Dit zijn uitspraken die duiden op een fixed mindset.

Iedereen wordt geboren met een growth mindset. Je weet zeker dat alles mogelijk is. Vaak door negatieve ervaringen of teleurstelling wordt de mindset een fixed mindset.

Wat kan je hier mee als manager?

Creëer een uitdagende omgeving om in te werken. Als je daar zorg voor kan dragen wordt het brein gestimuleerd. Een uitdagende omgeving is bijvoorbeeld een omgeving waarbij het proces minstens net zo belangrijk is als het resultaat. Bij een growth mindset ga je er vanuit dat je altijd bij kunt leren of jezelf kan veranderen.

Dit zorgt ervoor dat mensen meer open staan om te leren en meer verantwoordelijkheid nemen over hun eigen leven.
Hiervoor moet je natuurlijk wel weten welke mindset je hebt. Dus over voldoende bewustzijn beschikken.

Om te veranderen van een fixed mindset naar een growth mindset is tijd nodig. Dit gebeurt niet zomaar. De eerste stap is inzien dat je het heft in eigen hand kan nemen en dat het leven dus niet alleen maar loopt zoals het loopt.

Regie

Aansluitend op het vorige blog over persoonlijk leiderschap. Heeft ook je grondhouding alles te maken met de regie over je leven in eigen hand nemen. Welke grondhouding je hebt heeft weer alles te maken met je bewustzijn. Bewustzijn heeft alles te maken met hoe goed je jezelf kent, weet wat je wil, wat is je doel, waar liggen jou grenzen? Spreek je die uit?

Voor meer zelfbewustzijn is reflectie nodig. Zoals Socrates zei:

Zelfkennis is het begin van wijsheid.

Paarden zijn een spiegel pure sang. Dus als je wat hulp nodig hebt bij het reflecteren en zo meer bewustzijn te creëren en een growth mindset kunnen wij je daarbij helpen.

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.