Stappenplan persoonlijk leiderschap

Stappenplan voor persoonlijk leiderschap

Stappenplan voor persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap gaat erover dat je jezelf goed kent en dat je bereidt bent regie/verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven.

Hoe doe je dat dan?

Vaak voelen mensen zich machteloos omdat er zoveel dingen gebeuren in hun buitenwereld waar ze geen invloed op hebben. En dat klopt. Je hebt geen invloed op wat een ander doet. Maar je hebt natuurlijk wel invloed hoe je daarop reageert.

Soms is het een fysieke reactie die je niet zomaar met gedachten om kan buigen.

Gevoelens en ratio

Gevoelens worden niet door externe gebeurtenissen veroorzaakt maar door de gedachte die wij daarover hebben! Gedachten gaan zo snel dat je niet eens meer weet dat je het gedacht hebt.

Sommige gedachten zijn overtuigingen, waarvan we ons niet eens bewust zijn. Deze overtuigingen bepalen wel wat we doen en voelen. Ze komen voort uit opvoeding, ervaringen en scholing.

Bijvoorbeeld: Je hebt geleerd dat paarden gevaarlijk zijn. Het ene eind bijt en het andere eind trapt. Als je dan een paard ziet voel je de angst door je lijf gaan.

Stel je hebt geleerd dat paarden hele sensitieve betrouwbare dieren zijn. Als je dan een paard ziet wil je er graag contact mee maken.

Goed nieuws!

Dus onze gedachten veroorzaken emoties en gevoelens en voor een groot deel hebben we niet eens door wat onze gedachten zijn! Dat is dus goed nieuws! Nu hoef je alleen nog maar opzoek te gaan naar de gedachten die je hebt en die ombuigen naar een helpende overtuiging. Om de gedachten te vinden kan je heel goed je emoties gebruiken. Als je uit balans raakt kan je onmiddellijk nagaan welke gedachte eraan vooraf ging! Op deze manier speur je de onbewust beperkende overtuiging op.

Dit is het echte soul-searchen, je zelf leren kennen, weten waar je triggers zitten. Dat is het belangrijkste onderdeel van stevig persoonlijk leiderschap.

 

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...