verbinding

Verbinding

Vanuit het contact met onszelf maken wij verbinding met elkaar.
Wanneer ben jij verbonden?
Bron; Inge Kroesen

Dit kaartje trok hij bij aanvang van de sessie. Ik had gevraagd of hij alleen op basis van de foto wilde kiezen.
De achterkant zouden we dan na de ontmoeting met de paarden lezen.
Marc liep de paddock in en Angi (paard) liep onmiddellijk naar hem toe, zonder aarzelen liep Angi hem ook weer voorbij….

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Marc is teamleider van een afdeling op een MBO. Hij werkt met 18 collega’s. Een paar weken geleden bleek uit een 360 graden feedback dat collega’s moeite hadden om Marc te ‘lezen’. Eén op één was het geen probleem maar zo gauw er meerdere mensen bij waren was er geen verbinding meer.
In eerste instantie vond Marc dat onzin maar na er met het thuisfront over gesproken te hebben zag hij wel dat hij daar iets mee kon doen.
Terwijl Marc daar met zijn handen op zijn rug stond vertelde hij dat hij het lastig vindt om mensen aan te kijken. Niet dat hij verlegen is, hij vindt het niet prettig om mensen recht aan te kijken.

Contact maken

Ik vroeg hem nogmaals of hij met één van de paarden contact wilde maken.
Toen ik dat vroeg kwam Dida in beweging en liep richting Marc. Maar ook zij liep hem voorbij zonder een blik waardig te keuren.
Na een paar minuten kwam Marc in beweging en liep naar Angi. Angi liep onmiddellijk weg.

Toen ik Marc vroeg of hij in contact met zichzelf was, moest hij diep nadenken om tot de conclusie te komen dat hij dat niet was.
Nadat we een paar lichaamsgerichte oefeningen hadden gedaan waren de paarden weer magisch…
Hij liep naar Angi en Angi bleef staan en liet zich aaien. Ik vroeg aan Marc of hij zich om wilde draaien en daar stond Dida pal achter hem. 

Verbinding maken is een van de belangrijkste vaardigheden in een organisatie van nu en de toekomst

 

De wetenschappelijke kant van verbinding

  • Verbinding als basisbehoefte

Vanuit een psychologische perspectief is er de behoefte om ergens bij te horen, relaties te hebben en je aan te kunnen sluiten bij iemand.

Verbinding is een veel onderzochte basisbehoefte, juist ook omdat het zo lastig in woorden te vangen is.

  • Sociale verbinding om te overleven

We hebben elkaar nodig om te overleven, net als de paarden is het voor ons ook belangrijk om onderdeel van een groep (stam) te zijn.

  • Verbinding activeert een hormoon in onze hersenen

Bij andere mensen zijn voelt vaak veiliger dan alleen. Ook het gevoel dat er voor je gezorgd wordt geeft een prettig gevoel, dit stimuleert het geluks-hormoon en de prefrontale cortex wordt geactiveerd

Ik definieer verbinding als de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.”

- Brené Brown

Hoe maak je verbinding?

Om verbinding te kunnen maken is het van belang dat je in verbinding staat met jezelf. Misschien is dat wel de meest fundamentele vaardigheid. Net als Marc in het ervaringsverhaal hierboven. Om verbinding te kunnen maken is het belangrijk dat je mensen tegemoet treed met een open hart. Dat wil zeggen dat je jezelf ook kwetsbaar en open opstelt.

Hierbij een aantal punten die helpen met jezelf in verbinding te staan:

  • Aanwezig

In het moment zijn met lichaam en geest. Gefocust in het hier en nu. Bewust van jezelf en de ander

  • Authentiek

Walk your talk, eerlijk trouw aan jezelf.

  • Neem je verantwoordelijkheid

Wees bewust van jezelf, je triggers, je emoties, je oordelen etc

  • Innerlijke rust

Neem een rust moment, verstilling.

Als bovenstaande in orde is en je bent ervan verzekert dat je verbonden bent met jezelf is het eenvoudig met een ander te verbinden.

Zorg dat je betrokken bent bij de ander, vanuit een gelijkwaardige positie, ben oprecht nieuwsgierig en spontaan. Blijf zelf in je kracht.

Is er binnen jouw organisatie meer verbinding nodig?

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...