Leiderschap met paarden tempo in groep

Het tempo aanpassen in de groep

In deze korte reeks artikelen geef ik een aantal tips om je Natuurlijk leiderschap te vergroten. Deze manier van leiderschap hebben we afgekeken bij de paarden. Wat is er zo goed aan het leiderschap van paarden dat wij daar iets van kunnen leren?

"Deze samenwerking, verbinding en harmonie is om jaloers op te worden."

Als er gevaar dreigt zie je de paarden als één geheel bewegen, vloeiend vertrekken ze en behalen hoge snelheid. Deze samenwerking, verbinding en harmonie is om jaloers op te worden. Hoe zou het zijn als jouw (mensen) team zo zou accelereren binnen jouw organisatie?

Richting

Na het bestuderen van paarden en hun groepsverhoudingen hebben wij een aantal onderwerpen eruit gelicht die steeds weer van belang blijken te zijn bij het organiseren van een kudde. Het eerste onderwerp gaat over de richting die je op wilt met je team/kudde.

Tempo

In dit artikel het tweede onderwerp. In de kudde wordt het tempo bepaald door de leidmerrie. Als er geen gevaar dreigt past de merrie het tempo aan, wat comfortabel is voor alle leden van de kudde. In geval van gevaar ligt het tempo vele malen hoger. In de mensen kudde kunnen we het tempo aanpassen aan de bewezen groepsdynamieken. Bijvoorbeeld zoals Tuckman het beschreven heeft:

Forming:
oriënterende fase, er is nog geen groepsgevoel.

Storming:
machtsfase, posities worden duidelijk soms door stevige kritiek

Norming:
normeringsfase, individuen komen dichter tot elkaar

Performing:
prestatiefase, het teamgevoel is er, teamleden vullen elkaar aan.
Omdat jij als manager weet dat de stormingsfase veel tijd in beslag neemt kan je hier op anticiperen door rekening te houden in de planning.

Modeltuckman

Beweging creëren

Als manager is het fijn als je weet hoe je het tempo kan verhogen maar ook hoe je het kan verlagen. Dit lukt niet alleen door het goede voorbeeld te geven. Dit is wat je vaak ziet dat de kar getrokken wordt door de teamleider, die werkt heel hard om het goede voorbeeld te geven.

Klik hier als je wilt leren wat voor manager jij bent, of klik hier als je meer wil leren over natuurlijk leiderschap.

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.