Manager anno 2023

Manager anno 2023

Manager anno 2023 is vooral coach

Zo kopt managementsite

In de coachrol ben je je medewerkers aan het begeleiden bij hun taken. Je motiveert en stimuleert ze als manager om de taken goed uit te voeren. Je beantwoordt hun vragen en geeft tips. Zo krijgen ze de taak niet alleen gedaan, maar houden ze er ook nog eens een goed gevoel aan over. En dat is een win-win!

Zo gaat het artikel nog even door. De voorspelling is, dat over vijf jaar coaching de grootste wens zal zijn. De nadruk van de eigenschappen die managers dan nodig zullen hebben liggen vooral bij betrokkenheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid.

Je zou denken dat ik als leiderschapcoach dit zou toejuichen. Maar ik denk er anders over. En niet omdat ik dan brodeloos zou zijn ????

Standvastige manager

Ja, een manager moet betrokken zijn en betrouwbaar. Maar ook standvastig, beslissingen durven nemen. Ook al is de beslissing niet populair. Daarbij ligt er een valkuil op de loer dat de manager zo empatisch en probleemoplossend is dat hij/zij te veel hooi op zijn/haar vork krijgt.

Een jaar of 20 (?) geleden werd het Rijnlandmodel ingevoerd in de zorg. De definitie daarvan: ‘In het Rijnlands gedachtengoed ligt het eigenaarschap van de zorg waar het thuis hoort: bij de verzorgenden en verplegenden. Let wel: dat is iets anders dan 'verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie leggen'.’

Vooral het laatste is niet helemaal gelukt. Maar al snel bleek dat zelfsturende teams niet zo succesvol zijn als dat men in het begin dacht.

Natuurlijk leiderschap

Het leiderschap uit de natuur is redelijk helder en eenvoudig. En toch werkt het, ook in complexe en veranderlijke situaties. Zelfsturende kuddes zijn ondenkbaar. Wat als er een terugval is? Of er komt een ander paard in de kudde dat de andere kant op wil, of de leiding wil nemen?

Hoe zou het eruit zien als de leid-merrie coachend op zou treden richting haar kudde op het moment dat er een roedel leeuwen op de kudde afkomt? (of vertaald naar de werk organisatie- als er een vijandige overname dreigt-)

Zeker in rust of bij geen gevaar kan iedereen empathisch zijn en ruimte geven. Maar in stress situaties zal toch iemand de beslissingen moeten nemen. Net als bij de paardenkudde.
In rust zal je de leid-merrie niet kunnen onderscheiden van de andere paarden. Maar op het moment dat er gevaar dreigt dan zie je wie de leider is.

Ik ben Carina en richt mij op team en leiderschapsontwikkeling. Daarbij zet ik graag paarden in en neem de lessen uit de natuur mee: Natuurlijk leiderschap.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...