Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende.

Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager?

De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen.

Waar het vaak op neer komt is leidinggeven vanuit je gevoel, je gut-feeling-. Meestal durven we dat niet meer te volgen. Eerst moet de ratio eroverheen.

Aangezien paarden geen ratio hebben kunnen ze alleen vanuit hun instinct -gut-feeling- reageren.

We hebben zoveel lagen aangeleerd dat we niet meer vanuit de kern kunnen leidinggeven (niet aan onszelf en niet aan ons team) Door alle KPI’s, omzet doelen etc komt er een verharding en stress factoren bij. Hoe kan je dan nog je team aansturen? Waar kan jij de rust en overredingskracht vinden?

Innerlijk leiderschap visueel met een paard

Ze voelde zich alleen staan. Ergens kreeg ze wel steun van de directie en tegelijkertijd had ze het gevoel dat ze als manager altijd ondermijnt werd door dezelfde directie. Dus ze had een gesprek aangevraagd.

Zij (Lisanne) heeft een paar jaar geleden een training Natuurlijk leiderschap bij mij gedaan en sindsdien komt ze een paar keer per jaar bij ons, als opfrisser, blik-opener, ont-stopper. Ze had vorige week gebeld of ik nog even tijd had.
Zonder al te veel tijd verlies aan priet-praat vroeg ik haar om contact te maken met Dida en met haar een rondje te lopen. Dida is de metafoor voor je directie.

Zonder moeite deden ze dat. Wat mij opviel was dat Lisanne haar tempo aanpaste aan dat van Dida en toen ze een rondje gelopen had en stil ging staan, liep Dida door en draaide rondjes om Lisanne heen.
“Kan jij de leiding nemen?” Iedere pas die Dida maakt is een pas die jij wil dat ze maakt, jouw tempo, jouw route en wanneer jij wil dat jullie stil staan, staat  Dida ook stil, zonder smokkelen”. Lisanne ging zichtbaar rechterop staan en ging daadkrachtig en besluitvaardig aan de gang. Zonder dat zij Dida hoefde te corrigeren deed ze alles wat Lisanne vroeg.

Nadat we de paarden naar de wei gebracht hadden (nou ja het zwembad) vertelde Lisanne wat ze hiervan geleerd had. Ze bemerkte dat haar zelfverzekerde houding eigenlijk al genoeg was om de dingen voor elkaar te krijgen die ze wilde. En met ieder aspect dat lukte groeide haar zelfvertrouwen.
Het was voor haar een mooie bekrachtiger hoe zij het gesprek met de directie in kon gaan. Ze was niet overgeleverd aan de grillen van haar bazen. Ze had zelf een duidelijke mening hierin en ze mocht er zelf zorg voor dragen dat deze mening gehoord werd.

Kijk eens naar de cursus Natuurlijk leiderschap die wij geven i.s.m. Marengo training

PS Sinds kort geven wij ook een train de trainer om het natuurlijk leiderschapsmodel door te geven aan geïnteresseerde en gemotiveerde collega paardencoaches. Voor meer informatie daarover kan je mij mailen.

 

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.