Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap (verantwoordelijkheid nemen)

5 tips

If you can create your own misery, you can create your own joy

(Susan Jeffers)

Ben jij een slachtoffer of neem je verantwoordelijkheid? In onze maatschappij heeft zowel dader als slachtoffer een vervelende bijklank. Terwijl het beide kanten van dezelfde medaille is.

Slachtoffer klinkt krachteloos en dader klinkt alsof je iemand onrecht aandoet. Slachtofferschap kan heel subtiel zijn en veel vormen aannemen. Het is in iedere vorm dat de kracht of macht over je leven en gedachten uit handen gegeven wordt.

Recht tegenover deze beide kanten staat verantwoordelijkheid nemen. Of wel persoonlijk leiderschap. Als je het nemen van verantwoordelijkheid begrijpt zie je dat jezelf je eigen gevangenis en angst creëert.

5 manieren om je verantwoordelijkheid te nemen

Houdt in gedachten dat als je geen verantwoordelijkheid neemt je eenvoudig in de slachtofferrol komt.

  1. Verantwoordelijkheid nemen wil zeggen dat je niet iemand anders beschuldigd voor wat je doet, bent of voelt (doe je dat wel dan geef je al je kracht weg)
  2. Verantwoordelijkheid nemen is ook jezelf niet beschuldigen of iets kwalijk nemen. (dat maakt je ook een slachtoffer, bv ik doe dat altijd fout)
  3. Verantwoordelijkheid nemen is bewust zijn wanneer je wel of niet je verantwoordelijkheid neemt. Als je dat niet doet word je vaak kwaad of gefrustreerd.
  4. Verantwoordelijkheid nemen is bewust kiezen hoe jij op omstandigheden reageert. Op de gebeurtenis heb je geen vat, op je reactie wel
  5. Verantwoordelijkheid nemen is je bewust zijn van je mogelijkheden en altijd het pad van groei kiezen.

Dus wanneer neem jij je verantwoordelijkheid?

Paarden in een wilde kudde nemen eigenlijk altijd hun verantwoordelijkheid. Ze kunnen niet anders. Het is voor de kudde juist belangrijk omdat het een onderdeel is van hun overleving.
Paarden of eigenlijk alle dieren hebben geen gevoelens van slachtoffer, schuld of schaamte. De laatste twee liggen in het verleden en het heeft dus geen zin daarbij stil te staan. Slachtofferschap is gevaarlijk in de (wilde)dierenwereld. In de slachtofferrol sta je minder open voor de omgeving en dat is dus gevaarlijk voor de kudde en het individu.

Met welke tip ga jij aan de slag? Als ik je ergens mee kan assisteren hoor ik het van je.

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.