Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap (verantwoordelijkheid nemen)

5 tips

If you can create your own misery, you can create your own joy

(Susan Jeffers)

Ben jij een slachtoffer of neem je verantwoordelijkheid? In onze maatschappij heeft zowel dader als slachtoffer een vervelende bijklank. Terwijl het beide kanten van dezelfde medaille is.

Slachtoffer klinkt krachteloos en dader klinkt alsof je iemand onrecht aandoet. Slachtofferschap kan heel subtiel zijn en veel vormen aannemen. Het is in iedere vorm dat de kracht of macht over je leven en gedachten uit handen gegeven wordt.

Recht tegenover deze beide kanten staat verantwoordelijkheid nemen. Of wel persoonlijk leiderschap. Als je het nemen van verantwoordelijkheid begrijpt zie je dat jezelf je eigen gevangenis en angst creëert.

5 manieren om je verantwoordelijkheid te nemen

Houdt in gedachten dat als je geen verantwoordelijkheid neemt je eenvoudig in de slachtofferrol komt.

  1. Verantwoordelijkheid nemen wil zeggen dat je niet iemand anders beschuldigd voor wat je doet, bent of voelt (doe je dat wel dan geef je al je kracht weg)
  2. Verantwoordelijkheid nemen is ook jezelf niet beschuldigen of iets kwalijk nemen. (dat maakt je ook een slachtoffer, bv ik doe dat altijd fout)
  3. Verantwoordelijkheid nemen is bewust zijn wanneer je wel of niet je verantwoordelijkheid neemt. Als je dat niet doet word je vaak kwaad of gefrustreerd.
  4. Verantwoordelijkheid nemen is bewust kiezen hoe jij op omstandigheden reageert. Op de gebeurtenis heb je geen vat, op je reactie wel
  5. Verantwoordelijkheid nemen is je bewust zijn van je mogelijkheden en altijd het pad van groei kiezen.

Dus wanneer neem jij je verantwoordelijkheid?

Paarden in een wilde kudde nemen eigenlijk altijd hun verantwoordelijkheid. Ze kunnen niet anders. Het is voor de kudde juist belangrijk omdat het een onderdeel is van hun overleving.
Paarden of eigenlijk alle dieren hebben geen gevoelens van slachtoffer, schuld of schaamte. De laatste twee liggen in het verleden en het heeft dus geen zin daarbij stil te staan. Slachtofferschap is gevaarlijk in de (wilde)dierenwereld. In de slachtofferrol sta je minder open voor de omgeving en dat is dus gevaarlijk voor de kudde en het individu.

Met welke tip ga jij aan de slag? Als ik je ergens mee kan assisteren hoor ik het van je.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...