Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap (verantwoordelijkheid nemen)

5 tips

If you can create your own misery, you can create your own joy

(Susan Jeffers)

Ben jij een slachtoffer of neem je verantwoordelijkheid? In onze maatschappij heeft zowel dader als slachtoffer een vervelende bijklank. Terwijl het beide kanten van dezelfde medaille is.

Slachtoffer klinkt krachteloos en dader klinkt alsof je iemand onrecht aandoet. Slachtofferschap kan heel subtiel zijn en veel vormen aannemen. Het is in iedere vorm dat de kracht of macht over je leven en gedachten uit handen gegeven wordt.

Recht tegenover deze beide kanten staat verantwoordelijkheid nemen. Of wel persoonlijk leiderschap. Als je het nemen van verantwoordelijkheid begrijpt zie je dat jezelf je eigen gevangenis en angst creëert.

5 manieren om je verantwoordelijkheid te nemen

Houdt in gedachten dat als je geen verantwoordelijkheid neemt je eenvoudig in de slachtofferrol komt.

  1. Verantwoordelijkheid nemen wil zeggen dat je niet iemand anders beschuldigd voor wat je doet, bent of voelt (doe je dat wel dan geef je al je kracht weg)
  2. Verantwoordelijkheid nemen is ook jezelf niet beschuldigen of iets kwalijk nemen. (dat maakt je ook een slachtoffer, bv ik doe dat altijd fout)
  3. Verantwoordelijkheid nemen is bewust zijn wanneer je wel of niet je verantwoordelijkheid neemt. Als je dat niet doet word je vaak kwaad of gefrustreerd.
  4. Verantwoordelijkheid nemen is bewust kiezen hoe jij op omstandigheden reageert. Op de gebeurtenis heb je geen vat, op je reactie wel
  5. Verantwoordelijkheid nemen is je bewust zijn van je mogelijkheden en altijd het pad van groei kiezen.

Dus wanneer neem jij je verantwoordelijkheid?

Paarden in een wilde kudde nemen eigenlijk altijd hun verantwoordelijkheid. Ze kunnen niet anders. Het is voor de kudde juist belangrijk omdat het een onderdeel is van hun overleving.
Paarden of eigenlijk alle dieren hebben geen gevoelens van slachtoffer, schuld of schaamte. De laatste twee liggen in het verleden en het heeft dus geen zin daarbij stil te staan. Slachtofferschap is gevaarlijk in de (wilde)dierenwereld. In de slachtofferrol sta je minder open voor de omgeving en dat is dus gevaarlijk voor de kudde en het individu.

Met welke tip ga jij aan de slag? Als ik je ergens mee kan assisteren hoor ik het van je.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Pushback

Pushback

Binnen hiërarchische organisaties is er vaak weinig ruimte voor tegenspraak.
Een wethouder die bij mij een leiderschapsprogramma volgde, was verbaasd over het gebrek aan pushback dat hij kreeg.

De omgekeerde piramide

De omgekeerde piramide

Veel organisaties werken volgens het principe van de omgekeerde piramide.
Het Managementteam (MT) of Directieteam (DT) richt zich vooral op de top van de piramide: het resultaat.

De onderstroom

De onderstroom

Iedere organisatie, of dat een gezin, een voetbalclub of een bedrijf is, gedijt bij heldere posities en personen die deze posities innemen.