pleasend leiderschap - Natuurlijk leiderschap

Pleasend leiderschap - Natuurlijk leiderschap

Paardvriendelijk = Pleasend leiderschap
Paardgericht = Natuurlijke leiderschap

Paarden zijn altijd al een rode draad geweest in mijn leven. Vanaf mijn 4de jaar heb ik op een manege gereden en vanaf mijn 13de heb ik zelf paarden gehad. Door de jaren heen zijn er veel nieuwe inzichten geweest over paarden en hoe we paarden houden, zowel bij mij als in de gehele paardenwereld. En natuurlijk zijn er verschillende stromingen. En toch heeft ieder paard op zijn eigen manier leiding of kaders nodig.

Net als bij leiderschap in het bedrijfsleven waar ook verschillende stromingen zijn en steeds nieuwe inzichten. Vanuit mijn jarenlange ondernemerschap heb ik de verschillende leiderschapsstijlen kunnen zien en ervaren. Mijn visie vanuit het natuurlijk leiderschap met de paarden hebben mij geleerd dat leidinggeven vanuit een stevig persoonlijk leiderschap het makkelijkste werkt.

Laatst las ik een artikel over paard vriendelijk en paard gericht trainen, Hoe eenvoudig is de link te leggen tussen de omgang met paarden en bouwen aan een team.

Wat is paardvriendelijkheid?

Paardvriendelijkheid heeft te maken met de manier waarop je je paard benaderd. Hoe reageer je op je paard wanneer je iets van hem gedaan wil krijgen? Paardvriendelijkheid is eerder reactief dan proactief. Stel je voor; je paard is ongeduldig en staat de schrapen op de poetsplaats. (de plek waar je het paard kan borstelen) Dat is voor jou lastig, want je wil hem graag even uitgebreid borstelen en dat gaat makkelijker als hij stil staat. Dus haal je een kruiwagen hooi en zet je die voor zijn neus. Terwijl hij eet, staat hij mooi stil en kan jij lekker borstelen. Jouw probleem is op de korte termijn zo heel ‘paard vriendelijk’ opgelost.

Hoe werkt dat bij mensen?

Je hoort als manager dat 1 teamlid standaard te laat komt. Als je het lastig vindt om te confronteren kan je tegen degene die de te laat komende collega verklikt heeft zeggen dat hij dat tegen de betreffende collega moet zeggen.
Beter is als het team makkelijk feedback aan elkaar kan geven en elkaar verantwoordelijk kunnen houden voor de gestelde doelen en waarden.

Wat is paardgericht?

Bij een paard gerichte benadering zet je geen kruiwagen hooi neer om het stil te laten staan. Maar leer je het paard te dealen met zijn ongemak. Hij kan beter leren geduld te hebben.

Stress en frustratie worden altijd als iets negatiefs gezien. Maar dat is niet het geval. Stress wordt vaak gerelateerd aan forceren. In het huidige tijdperk waarin we als mens vaak worden blootgesteld aan chronische stress en waar paarden en mensen lijden aan ‘learned helplessness’, (aangeleerde hulpeloosheid, zie ander blog) vinden we het moeilijk om stress als iets positiefs te zien. Chronische stress moet je altijd zien te vermijden, maar een beetje stress is nodig tijdens het leren. Het maakt het paard alert en attent. Met comfort kweek je nu eenmaal geen progressie.

Hoe werkt dat bij mensen?

Als mensen gestimuleerd worden zelf na te denken en oplossingen te bedenken is de kans groot dat veel problemen al opgelost zijn voordat het een probleem wordt. Belangrijk daarbij is dat de leidinggevenden altijd eigen initiatief en pro-activiteit steunen en aanmoedigen. Soms moet iedereen daarvoor uit de comfort-zone. Maar net als bij paarden is er in de comfort-zone weinig groei.

Is er binnen jullie team geroddel, het gevoel dat sommige de kantjes er vanaf lopen, irritaties, slechte communicatie? Laten we dan een strategisch online gesprek inplannen zodat ik je handvatten kan geven om weer meer flow in je team te brengen. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...