aangeleerde hulpeloosheid

Is jouw hulpeloosheid ook aangeleerd?

Psychologisch kapitaal en aangeleerde hulpeloosheid.

Onder Psychologisch kapitaal wordt verstaan, de eigenschappen die helpen om problemen te lijf te gaan. Dus zelfvertrouwen, hoop, veerkracht en optimisme.

De andere kant is aangeleerde hulpeloosheid. Dit zijn overtuigingen die vaak niet helpen bij het te lijf gaan van een probleem. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je het toch nooit goed doet, dat een ander het beter weet, iemand anders heeft meer ervaring, ervaringen die geleerd hebben dat het niet lukt etc.

Aangeleerde hulpeloosheid begint al vroeg. In ons jonge leven leren we dingen op school die iemand anders bedacht heeft en die iemand anders belangrijk vindt. Daarbij weet de juf of meester het altijd beter. Of je ouders, of de dokter, de politie, de regering etc. En als je ouder wordt blijft dat vaak doorgaan. Al dan niet ingegeven door onzekerheid of hoe de maatschappij in elkaar zit.

Bedenk van te voren meerdere routes

Regelmatig zie ik de aangeleerde hulpeloosheid tijdens een teamsessie bij de paarden. Een opdracht kan zijn dat er een parcours gelopen moet worden met het paard. Van tevoren mag de strategie besproken worden en tijdens de uitvoering mag er niet meer gesproken worden. Bij de eerste stap, als het niet precies gaat zoals besproken, gebeurt er vaak al iets merkwaardigs. Iedereen kijkt naar de leidinggevende en stopt. Het loopt immers niet volgens plan dus wat nu?

Hoe komen we weer van die aangeleerde hulpeloosheid af en vergroten we het psychologische kapitaal? Matthijs Steeneveld heeft er een interessant boek over geschreven waarin ook een aantal oefeningen staan.

Een kleine greep uit de oefeningen:

  1. Eén van de meest simpele dingen om te doen is om een ‘escape plan’ te bedenken. Een plan B geeft vertrouwen. Meerdere routes naar het doel, hoe meer hoe beter.
  2. Breng de sterke kanten van jezelf en/of je team in kaart. Niets is meer empowering dan te weten waar je goed in bent.
  3. Teamcrafting. Ieder maakt een beschrijving van het team (of zichzelf) hoe het er in de toekomst uitziet. Zonder limits. Omschrijf hoe het loopt binnen het team, wat de doelen zijn, wat men van jou mag verwachten. Wat jij van anderen verwacht etc.

Herken je dit? Bij jezelf? Bij je collega’s?

Bron: www.psychologischkaptiaal.nl

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.