Teambuilding vs teamontwikkeling

Teambuilding versus teamontwikkeling

Een teambuilding met de paarden is gelukkig geen zeldzaamheid meer. ‘Gelukkig’ omdat het een efficiënte manier is om onderstromen en dynamieken aan het licht te krijgen. Soms is dat hilarisch, soms confronterend, en alles daar tussenin.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om nog eens bij elkaar te komen. En zo wordt een teambuilding een teamontwikkeling.

Een team in de wei

Vorig jaar zomer was hier in Heiloo een team van 6 zorg professionals die een onbezorgd uitje wilde. (ik had ze gewaarschuwd…) Het werd niet echt onbezorgd.

Het was een mooie warme dag en na een introductie in het zonnetje in de tuin gingen we aan de slag. Het team had ervoor gekozen om geen individuele sessie te doen en wilde alleen met het team en de dynamiek aan de slag. Mijn eerste oefening was om een plek in de wei in te nemen die goed voelde ten opzichte van elkaar. Na lang twijfelen en wisselen stond het team kriskras in de wei verspreid. De paarden waren aan het grazen en gaven totaal geen aandacht aan het team toen het bezig was de plek te zoeken.

Toen iedereen eenmaal stond kwam mijn grote paard aan gesloft en ging tussen twee mensen in staan en leek te gaan dutten. Hierdoor konden deze collega’s elkaar niet meer zien. Ik vroeg hoe ze zich voelde, prompt werd één van de twee emotioneel en vertelde dat ze het prettig vond dat ze de ander niet meer kon zien. Ze voelde zich beschermd door mijn paard en had die bescherming nodig. De andere collega was verbaasd en had geen idee waar zij het over had. Mijn pony, kwam tijdens dat gesprek aanlopen en duwde wat mensen zachtjes opzij waarmee ze in een andere positie kwamen. Niemand begreep de bedoeling… Toen hij eenmaal klaar was met zijn geduw bleek dat de rest van het team dichter bij elkaar stond en verder van de andere twee.

Deze onderstroom hebben we nadien besproken en leverde mooie gesprekken op en ook vragen. Hoe kunnen we eerlijker naar elkaar zijn. Hoe zorg je ervoor dat zaken niet zo lang doorsudderen, hoe kunnen we elkaar beter vinden, hoe houden we elkaar verantwoordelijk voor de gemaakte afspraken, etc.

DISC

Dit team heeft besloten om aan deze teambuilding nog een paar teamsessies te plakken. We zijn naar aanleiding van de eerste sessie doorgegaan met een DISC gedragsanalyse.

DISC beschrijft menselijk gedrag en onderscheidt vier fundamentele temperamenten: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. Door gebruik te maken van DISC krijgen teamleden niet alleen inzicht in zichzelf, maar ook in andere teamleden.

Bij deze analyse hoort ook een individuele coaching sessie waarbij de Disc analyse wordt besproken.

De afronding

Intussen hebben we vorige maand de Teamontwikkeling afgerond met een sessie bij de paarden. Met compleet ander weer (regen en kou) bleek dat er meer harmonie in het team was. En vooral ook meer lol.

Tijdens een oefening die we met het kleine paard deden bleek dat er veel meer en constructiever gecommuniceerd werd. Met deze oefening gaven ze de pony door aan elkaar. Iedereen bleef betrokken bij het proces en hielp elkaar waar nodig, soms alleen al door steun op afstand te geven. Hierdoor werd de oefening echt een team effort wat de pony natuurlijk ook voelde en steeds enthousiaster mee ging lopen. Uiteindelijk rende het hele team met de pony door de cirkel.. Hadden ze toch nog lol tijdens de teambuilding,

Iets voor jullie?

Een team ontwikkel traject is altijd op jouw team gemaakt, er bestaat geen vast format. Met alle ervaring, kennis en methodieken schrijven we een opmaat gemaakt traject. Na zorgvuldige gesprekken bepalen we samen hoeveel sessie er nodig zijn en wat de investering zal zijn.

Als dit je iets lijkt voor jouw team, plan dan een gesprek met mij in via onderstaande button. Of stuur een mailtje via het contact formulier

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap

Iedereen verdient een goede leidinggevende. Wat is een goede leidinggevende in jouw ogen? Ben jij een goede manager? De leidhengst en leidmerrie gebruiken een methode om hun kudde aan te sturen, die veel managers nastreven. De baas zijn zonder de baas te spelen. Waar...

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...