parallellen tussen kudde en werkvloer

De parallellen tussen de kudde en de werkvloer

De parallellen tussen de kudde en de werkvloer.

Vorige week was er een manager voor de leiderschapsanalyse bij mij en de paarden. Na een uitgebreide intake en een test, hebben we een dag afgesproken om de analyse te doen. Bij de intake had ze al verteld dat ze vooral erg moe was. Ze had het gevoel dat ze haar team op moest jagen of er aan trekken. Zij liep heel hard en deed haar best maar er gebeurde niet zoveel. S’morgens zijn we gelijk begonnen bij de paarden. We liepen de paddock in en onmiddellijk kwam mijn grote merrie naar ons toe.

Samen met het paard had ze de opdracht om contact te maken en kijken of er beweging kwam. Het paard liep zo ver mogelijk bij haar vandaan en keek demonstratief de andere kant op. De deelneemster verzuchtte dat het paard alles uitdrukt waar ze iedere dag tegen aanloopt. Zonder dat ze contact gemaakt had begon ze het paard op te drijven. Van achter uit joeg ze het paard naar voren. Zelf moest ze haar benen uit haar lijf lopen om die beweging te verkrijgen. Ik vroeg haar wat ze precies wilde (het huilen nader dan het lachen) zei ze, dat ik toch beweging wilde…

Buiten de ring zette we ons gesprek voort zodat ik iets kon vertellen over een kudde in het wild. Ik vertelde haar dat als een leidmerrie alles zelf zou moeten doen zonder dat ze vertrouwen heeft in haar kuddegenoten, zonder dat ze een connectie heeft met haar kudde en zonder wederzijds respect, de kudde snel uit elkaar zal vallen. Er kan bijvoorbeeld een andere kudde voorbij komen waarbij het rustig is en er zullen zich een aantal merries daarbij aansluiten. De leidmerrie moet het vuur uit haar hoeven lopen om alles te kunnen regelen, bijelkaar te houden en tussendoor ook nog het sappigste gras zien te vinden….

Dit is wat er gebeurt in een organisatie als de teamleider niet genoeg vertrouwen heeft om te kunnen delegeren, en er geen wederzijds respect is. De leider wordt doodmoe van het ge-ren, de teamleden voelen zich opgejaagd, ondergewaardeerd en gestressed, resultaten blijven uit.

Na mijn verhaal vroeg ik de deelneemster nog eens de ring in te gaan en vanuit rust eerst eens contact te maken. Mocht er ook nog wat beweging in zitten is dat fijn maar geen noodzaak. Kijk eerst maar wat er nodig is voor beweging.

Ze liep naar het paard toe en maakte contact, het duurde wel even maar toen was er ook echt contact. Samen liepen ze een rondje de deelneemster halverwege het hoofd en de schouder. We gaan samen naar ons doel.

Dit was alleen nog maar in de ochtend. In de middag hebben we gekeken wat er nog nodig is om wederzijds respect en connectie te maken met haar team. Het tweede gedeelte van de middag hebben we besteed aan haar plek binnen de organisatie en hoe ze daar nog meer invloed kan uitoefenen. Als je meer wilt weten over de Leiderschapsanalyse klik dan hier.

Carina Braams

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.

Feedback en de vaardigheden

Feedback en de vaardigheden

Veel van ons vinden het lastig omdat ze denken dan niet aardig gevonden te worden. (Tenminste dat is de overtuiging) En wat ook niet meehelpt is dat we van jongs af aan feedback (of kritiek) krijgen van mensen die nooit geleerd hebben hoe je dat doet.

Feedback

Feedback

Een ontzettend leerzame dag die lang beklijft.

De laatste keer was het hoofdonderwerp: Feedback geven.

Bij veel organisaties blijft het een lastig onderwerp. Vaak hoor ik: ja het is zo’n aardig mens en dan vindt hij/zij mij onaardig.
Het omgekeerde is waar. Het is onaardig om geen feedback te geven en iemand dezelfde ‘fout’ steeds te laten maken…

Maar ja, dat kan je zeggen maar echt voelen hoe het is kan toch alleen in de praktijk.

Daarom is het zo mooi om met de paarden te werken. Je kan onmiddellijk de theoretische kennis in de praktijk brengen, en je weet zeker dat je gelijk feedback van het paard terugkrijgt.

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Leiderschap-summit Mijas 02 feb tot 05 feb 2024

Persoonlijk leiderschap
De zomervakanties zitten er weer (bijna) op. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is maar ik verbaas mij altijd dat het mij op vakantie zo goed lukt om de controle los te laten.
Ik hou mezelf dan voor de gek en denk dat het komt door het lekkere weer.