Teambuilding plus

Teambuilding plus

In het NRC van afgelopen januari 2024 stond dat Teambuilding aan kan voelen als een "moetje". En draagt het daadwerkelijk bij aan een team dat beter presteert?

Volgens dit onderzoek draagt een teambuilding zeker bij als het ook een lerende component heeft. Dus bijvoorbeeld een wijnproeverij zal minder voor het team doen dan schapen drijven waar samenwerken belangrijk is.

Wat doet een teambuilding met paarden voor een team?

 • Samenwerken:
  Een dag(deel) bij de paarden kan gaan over samenwerken. Lukt het om inclusief het paard een doel te bereiken?
 • Communicatie:
  Hoe is de communicatie binnen het team?

Een paar maanden geleden was er een team bij de paarden van de afdeling interne communicatie. Bij de loodgieter thuis lekt het ook en zo was het niet zo goed gesteld met de communicatie in dit team.
Ik vroeg aan het team om een rondje met het paard te lopen. Eerst bespraken ze de strategie en zonder echt overeenstemming te bereiken gingen ze lopen. Binnen een paar minuten stond het paard ergens in een hoek voor zich uit te staren en was het team alle kanten op aan het gaan behalve de kant die besproken was ????

 • Vertrouwen
  Maar ook als je het hebt over vertrouwen in elkaar is het waardevol om aan de bak te gaan in de paardenbak. Binnen de paardenkudde moet absoluut vertrouwen en verbinding zijn. Immers zijn ze van elkaar afhankelijk om te overleven. Wat een groep mensen een team maakt is dat ze van elkaar afhankelijk zijn om het teamdoel te bereiken….
 • Verantwoordelijk houden:
  Of elkaar 'verantwoordelijk houden' voor de afspraken die gemaakt zijn is ook interessant om te onderzoeken tijdens zo’n teambuilding…. Mensen vinden dat vaak lastig, terwijl het ook belangrijk is om te kunnen doen zonder dat je op eieren hoeft te lopen. Mooi om dit te oefenen met de reflectie van paarden.
 • Hoe is de houding? Hoe kan je overtuigend en niet aanvallend optreden? Hoe blijf je bij jezelf en ben je toch duidelijk?

Zo kan je in een teambuilding-plus veel en waardevolle inzichten opdoen voor ieder teamlid.

Soms komt er zoveel boven drijven dat een vervolg nodig is

Dat gebeurde met het eerdergenoemde communicatieteam. Er kwam veel aan het licht. Daarom hebben we besloten een traject aan te gaan met het hele team. Het doel in dit teamontwikkel traject is: hoe kunnen we het personeelsverloop tegen gaan, hoe zorgen we voor een hechtere onderlinge band en hoe kunnen we het werkplezier vergroten?

DISC

Intussen heb ik de DISC methode en het DISC teamwiel ingezet. Alle teamleden hebben 2 individuele sessies gehad met en zonder paarden. Langzaam maar zeker wordt er duidelijk waar de verbeteringen aangebracht kunnen worden en waar het systeem van de organisatie een rol speelt.

Daarin is niet veel te veranderen op dit moment maar wel aan het persoonlijk leiderschap van ieder van de teamleden zodat ze samen een sterker team vormen.

Jouw team?

Hoe is het in het team waar jij in werkt? Is er zoveel vertrouwen dat er ook af en toe conflicten kunnen zijn? Waardoor de betrokkenheid kan groeien en je elkaar verantwoordelijk kan houden. Als dat nog niet aanwezig is, overweeg dan eens om aan de bak te gaan in de bak.

Indien je interesse gewekt is kan je mij een bericht sturen of een kennismaking gesprek inplannen via onderstaande button.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.