gelijkwaardigheid

Is gelijkwaardigheid onzin op de werkvloer?

In deze korte reeks artikelen geef ik een aantal tips om je Natuurlijk leiderschap te vergroten. Deze manier van leiderschap hebben we afgekeken bij de paarden. Wat is er zo goed aan het leiderschap van paarden dat wij daar iets van kunnen leren?

Richting

Bij het bestuderen van paarden en hun groepsverhoudingen hebben wij er een aantal terugkerende onderwerpen uit gelicht die steeds weer van belang blijken te zijn bij het organiseren en leidinggeven van een kudde/team. Het eerste onderwerp gaat over de richting die je op wilt met je team/kudde.

Tempo

Het tweede onderwerp dat we ontdekt hebben en ook zeer belangrijk is het tempo. In dit artikel staan een aantal tips hoe je dat kan bepalen en waarom het belangrijk is.

Hiërarchie

Is het derde onderwerp dat we graag onder de aandacht willen brengen. Want ook als we zeggen of vinden dat we op gelijkwaardige basis samenwerken of dat we in een “platte organisatie” werken, er is altijd hiërarchie! Wees hier als manager bewust van zodat je daarop kan sturen. Let hierbij vooral op de informele hiërarchie. Als je hier naar kijkt met deze wetenschap kan je voorkomen dat je in machtspelletjes verstrikt kan raken.

In de kudde

Bij paarden is de hiërarchie heel duidelijk geregeld. Er is regelmatig contact tussen de paarden. Dit om de verbinding te bevestigen of te verbeteren. Als twee paarden elkaar “groomen” is dat altijd op uitnodiging van degene die hoger in rang staat. Een paard dat hoger in rangorde is mag ook als eerste beginnen aan het eten en heeft meer ruimte nodig dan degen lager in rang. Natuurlijk wordt er af en toe gevochten om in een hogere positie te komen. Maar de consequenties worden ook gedragen. Als je verliest moet je vertrekken….

"Bij paarden is de hiërarchie heel duidelijk geregeld."

Op de werkvloer

Op de werkvloer is dit krachtenspel ook aan de orde. Alleen doen mensen dit onder het dunne laagje vernis dat beschaving heet. Dit is in iedere groep mensen aan de orde en is onderdeel van de dynamiek. Als je invloed wil uitoefenen als manager moet je dus heel goed weten wat er onder het laagje vernis afspeelt. Hoe is de hiërarchie formeel maar ook informeel? Kijk daarbij ook naar de historie van de collega’s die al langer bij het bedrijf werken. Je komt dit te weten door te praten en te observeren. Meestal op een informeel moment. Met deze wetenschap zal je de lijnen makkelijker ontdekken.

Eis je positie op

Hoe autoritair het ook klinkt het is van belang dat jij je positie inneemt. Dit doe je vooral door duidelijk te zijn en zoals bij de paarden; degene die beweging creëert bepaalt. Dus zorg jij dat je de posities bepaalt. Je zorgt voor de kaders waarbinnen de taken uitgevoerd worden (net als bij de paarden heeft degene hoger in rang meer ruimte) Hoe hiërarchisch dit ook klinkt het heeft een enorm positief effect op de proactiviteit van de medewerkers.

Welke bevoegdheden heb je?

Het is belangrijk dat je jouw eigen positie ook duidelijk in beeld hebt. Wat mag je? Welke bevoegdheden heb je precies? Ben jij in de positie om tempo en richting te bepalen? Etc. Weten wat wel en niet mag en waar eenieder wel of niet verantwoordelijk voor is, zorgt voor rust en richting in het team.

  • Ben je geïnspireerd door deze artikelen over Natuurlijk Leiderschap?
  • Wil je meer leren over Richting, Tempo, Hierarchie, Verbinding en Vertrouwen?
  • Wil je ontdekken wat jouw kracht in leiderschap is en wat nog onbenut?

Laten we (telefonisch) in gesprek gaan wat het voor jou kan betekenen om waardevrij naar jouw leiderschap te laten kijken door een zeer sensitief maar betrouwbaar paard.

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

De stem van jouw bedrijf/team

De stem van jouw bedrijf/team

Volgens mij is de beroepsgroep waar ik onderdeel van ben een groep die oneindig veel tijd en geld steekt in (bij)scholing . Over zichzelf, meer kennis over de dienst die aangeboden wordt, hoe je een goede ondernemer bent, hoe je geld kan verdienen met je onderneming....

Managen met de principes uit de kudde

Managen met de principes uit de kudde

We zitten in een bijzondere tijd, veel veranderingen en zaken die ons opgedrongen worden. Je kan erin meegaan of er tegenin. De systemen zijn zo sterk dat we het gevoel hebben geen keus te hebben. Maar die is er wel! Bijvoorbeeld bij de technische systemen en...

Polarisatie

Polarisatie

Na de verkiezingen heerst er wanhoop, verbijstering en opschudding. Nog meer polarisatie. Links of rechts, wappie of klimaatgekkie, Israel of Palestina. Er lijkt al een tijd geen middenweg te zijn.  Hoe te dealen met polarisatie De ene na de andere ramp wordt over ons...

Verbinding

Verbinding

Ik keek naar Marc maar zag niets veranderen in zijn houding. Rechtop en met zijn handen op zijn rug, keek hij naar de beide paarden.
Dida (paard) hief haar hoofd even en keek richting Marc maar bewoog niet.